hobbymotoros weboldala
Egy terepen használt MZ története...

MENÜ

Szezonra felkészülve

2012.03.24. 19:23

Ami cserélve lett:

Lánc, első lánckerék, hátsó lánckerék menesztőgumi. Kapott egy új hátsó enduro gumit: 3,25-18" Vee Rubber VRM028, profilmélysége 10 mm. Elkészült a Babetta gyújtás felszerelése is, hosszabb túrán való tesztelése még várat magára (betegség miatt).

 

Működtetés töltés nélkül

2011.10.06. 08:22

A dinamó forgórész meghibásodott, és nem volt pénzem másikat venni (10 eFT), így úgy gondoltam kipróbálom, mit bír töltés nélkül, csak az akksiról működtetve. Meglepve tapasztaltam, hogy a motor sokkal jobban megy, ahol eddig csak 1-esben tudtam kimenni, most simán kimegy 2-esben, ahol meg 2-esben mentem, ott most kimegy 3.-ban. Mintha nem is ugyanazon a motoron ülnék. Bekötöttem egy multimétert közvetlenül az akksira, ahogy a képen is látható. Már voltam vele vagy háromszor így motorozni, és azt tapasztaltam, hogy az akksi jól bírja, messzebb is el lehet vele menni. Ekkor terhelés alatt (járó motornál) mérve 5,87V-ról 5,65V-ra csökkent a feszültség az egyik alkalommal. Olyan 5,5V az alsó határ, amivel még lehet menni, ott már nem forog úgy ki. Az akkumlátort egy délelőtt szoktam tölteni 6,2V feszültséggel.

 

Az új légszűrőm

2011.07.08. 22:43

Itt az új légszűrőm, melyet azután voltam kénytelen elkészíteni, hogy a régit elhagytam. A hossszabb szívócső miatt a motor jobban tartja a fodulatot terhelés alatt.

 

Ezt jól megcsinálta!

2011.05.20. 22:17

Hazafelé jövet épp hogy elhagytam a tanyát, és kiértem a salakos útra, hirtelen leblokkolt a kerék, mire én  megálltam a motorral. Gondoltam hátul ledobta a láncot, és az beszorult a láncvédő és a lánckerék közé. nézem, hát nincs sehol a felső láncvédő gumicső. Még vissza is mentem keresni, de nem találtam. Elkezdtem szerelni, levettem a gyújtásdeknit. Legnagyobb meglepetésemre ez láttam ami képen van. Ezt jól begyűrte maga mögé. Bele telt egy kis időbe, még késsel és fogóval kiműtöttem onnan. Azóta ezt a gumicsövet pótoltam, 1350 Ft-ba került.

 

Egy bukás eredménye

2011.05.13. 17:25

Kicsit saras volt a terep dombról lefelé jövet, következett egy emelkedő, én gázt adtam, a motornak meg mindkét kereke egyszerre megcsúszott, és lerepültem róla dőlés közben, a motor meg a földhöz csapódott. Hát persze, hogy a kuplungkar ért elősször földet. Így kaptam egy visszahajlós fékkart :). Hát ez bizony cserére szorult. Másik motorét tettem fel, ami volt itthon, ezt egyébként könnyebb behúzni.

 

Tegnapi motorozás

2011.05.10. 09:09

Tegnap motoroztam egyet, miután kész lett az MZ. Az új gyújtótrafó miatt igencsak megy a gép. Volt egy kis sár, amint a képen látható. A déli nap alatt készítettem pár jól sikerült képet, melyet megtekinthettek a bal oldalon a képek közzött.

 

Már megint toltam az MZ-t :)

2011.05.09. 09:05

Az elmúlt hétvége történései:

Hát igen, már rég toltam a jó öreg MZ-t. Az történt, hogy Péntek délután úgy gondoltam elindulok motorozni az esős idő ellenére. Hát nem messze jutottam, elősször a töltés, majd rögtön utánna a gyújtás adta meg magát. Az eső már csepergett. Próbáltam megpiszkálni, de nem sikerült, az eső meg már majdnem esett, húztam volna haza. Na irány tolás. Mint utóbb kiderült, megadta magát a gyújtótrafó, a töltésnek meg az volt a baja, hogy a szabályzó DF és D+ érintkezőpogácsái között átmenti ellenállás keletkezett. Kellet pár nap még rájöttem :). Az vezetett a megoldáshoz, hogy gerjesztést adva az aksiról a dinamó DF pontjára (ide adtam az aksi pozitívot)  a dinamó szénkeféin 4-5 V volt mérhető,  amely erősen ingadozott. Ha levettem a gerjesztést, magát nem volt képes öngerjeszteni. Ha tartottam a magas fordulatot, esetleg ki tudta termelni magának a gerjesztést. Most lehúztam a DF és D+ vezetékeket a szabályzóról, és összekötöttem őket. Más értéket mutatott a multiméter, bingó!. Nekiáltam csiszolgatni 150-es csiszolópapírral a fesz. szabályzó érintkezőpogácsáit. Próba. Jobban tudta tartani a feszültséget, de még be-be kellett segíteni az aksiról. További csiszolás után rendbe jött. Gyújtótrafó: 3400 Ft.

 

Menü

Szavazás

Hogy tetszik a honalpom?
Kiváló
Közepes
Elmegy
Pocsék
Asztali nézet